Koraci bez granica

so-novine

Učenici i nastavnici dve somborske osnovne škole, OŠ “Nikola Vukićević“ i OŠ “Ivo Lola Ribar“ ove godine imale su nekoliko zajedničkih aktivnosti i projekata. U maju su dve
ekipe iz ovih škola učestvovale na festivalu nauke u Novom Sadu, a u decembru će učestvovati i na festivalu nauke u Beogradu, sa postavkom ‘’Širom otvorenih očiju’’ kojom tematski povezuju biologiju i fiziku. Ovo će biti prvi put kako somborski osnovci nisu samo posetioci, već i učesnici festivala. Inicijatorke svih gore pomenutih aktivnosti su nastavnica biologije Ena Horvat i  nastavnica fizike Sanja Balać, ujedno i osnivačice udruženja Centar za razvoj obrazovanja ‘’Planeta’’ koje trenutno realizuje dva projekta ‘’Dečji naučni klub’’ i ‘’Fizi Bizi Fest 6’’, podržanih od strane grada Sombora, Centra za promociju nauke i Ministarstva omladine i sporta.

 

Takođe, na nacionalnom konkursu “Ruka u testu (LAMAP) 2016. Čuvajte klimu i sačuvajte svoje zdravlje“, ove dve škole konkurisale su sa školskim projektom ‘’Koraci bez granica’’ i osvojile 3. mesto u kategoriji osnovnih škola!

ruka-u-testu

 

Projekat je podrazumevao aktivno uključivanje velikog broja đaka i zaposlenih u ove dve škole, da uz pomoć aplikacija Pedometar prikupljaju podatke o svojoj dnevnoj fizičkoj aktivnosti. Svi prikupljeni podaci su obrađeni i predstavljeni uz pomoć kreativnog infografika (možete ga pogledati klikom na link: INFOGRAFIK_koraci_bez_granica).

dsc_0209

-fotografija sa jedne naše šetnje-

Svečani prijem nagrađenih bio je 26. septembar u Francuskom institutu u Beogradu.  Tri ambasadora (Francuske, Nemačke i Velike Britanije) i srpski ministar za zaštitu životne sredine razgovarali su sa srednjoškolcima iz Beograda i Zaječara uz pitanje „Šta ti radiš da bi bio ekološki odgovoran?“. Dodeljene su nagrade osnovnim i srednjim školama koje su pobedile na konkursu Ruka u testu. U ime dve somborske škole nagradu je preuzela Ena Horvat, nastavnica biologije.

14516616_1292024200809314_2398136673271468255_n

-dobitnici nagrada na konkursu Ruka u testu 2016-

14457463_1048058995311190_2809611095311933636_n-1

-s leva na desno: prof. Profesor Stevan Jokić, Tatjana Marković Topalović, Vera Milićević, ,ambasador Francuske Kristin Moro, Ena Horvat, ataše Viržini Manfroni-

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s