5 nedelja ekoaktivizma somborskih gimnazijalaca

Гимназијалци акцијом озелењавања привели крају пројекат „5 недеља екоактивизма“

dsc_0949

-представници Поркета горана Сомбор, ученици сомборске гимназије и наставница биологије Марија Павловић на акцији озелењавања-

Протеклог викенда, ученици сомборске гимназије „Вељко Петровић“, акцијом озелењавања завршили су вишемесечни пројекат „5 недеља екоактивизма“.

 

Пројекат је имао за циљ да створи еколошки безбедне услове за младе и остале грађане Сомбора кроз едукацију и мотивацију младих за одговорније понашање према животној средини. Иницијативу су покренули ученици гимназије, чланови ученичког парламента, који су до сада већ реализовали неколико успешних акција у локалној заједници.

 

dsc_0924dsc_0307

-акција озелењавања и акција чишћења обале канала-

Иницијатива у оквиру овог пројекта обухватила је неколико активности:  три  јавне акције и то акција дељена еко-торби са принтом еко-поруке испред већих трговинских ланаца у Сомбору, акција осликавања зида у дворишту Гимназије екомуралом и акцију исписивања еко-порука уз помоћ шаблона на већем броју места у граду где се креће велики број грађана. Такође, проjекат је обухватио и две радне акције: чишћење обале Бачког канала и озелењавање простора око ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Сомбора са 10 садница храста.

 

14184441_197856043953230_3198241039255379863_n

-изглед еко-мурала у дворишту гимназије-

 

Све ове активности заједно су чиниле 5 викенда активности тј. 5 недеља екоактивизма које подижу еколошку свест, развијају еколошку одговорност и волонтерски дух.  У свим горе поменутим активностима, највеће учешће узели су  ученици школе, али и њихови наставници и остали заинтересовaни грађани.

dsc_0190dsc_0169

-акција поделе еко-торби и акција  исписивања еко-графита-

 

Партнери у реализацији пројекта били су ЈКП “Зеленило“ из Сомбора као и Покрет Горана из Сомбора. Пријекат „5 недеља екоактивизма“ финансиран је од стране града Сомбора у оквиру конкурса „ЛАП за младе 2016.“

 

 

Postavi komentar