Fizi bizi fest u Somboru

Udruženje nastavnika Sombor, uz podršku Grada Sombora, u novembru ove godine, organizovaće festival nauke “Biram znanje, biram zanimanje“.

Projekat “Biram znanje, biram zanimanje“ podrazumeva popularizaciju nauke i naučnog poziva među mladima kao i informisanje, motivisanje i edukaciju mladih o zapošljavanju u oblasti prirodnih nauka (biologija, fizika, hemija, matematika), kako u domenu fundamentalne tj. istraživačke nauke, tako i njenih primenjenih disciplina.

tumblr_mzgnz2lP671qzo8iho1_250

Projekat ‘Fizi bizi-biram znanje, biram zanimanje’ predstavlja nastavak školskog festivala nauke koji se realizuje već 4. godine u okviru OŠ “Ivo Lola Ribar“ Sombor. Kako je bilo na Festivalima prošlih godina pogledajte u sledećim albumima:

Prvi školski festival nauke

Drugi školski festival nauke

Treći školski festival nauke

Četvrti školski festival nauke

Promocijom  primera dobre prakse na Festivalu nauke i realnim susretima sa stručnjacima iz ove oblasti,  mladi bi se osnaživali za donošenja ispravne odluke u pogledu odabira zanimanja  i pravilnog usmerenja u profesionalnom smislu tj. uspisa odgovarajuće srednje škole ili fakulteta.

Na našoj facebook stranici “Fizi bizi fest“ već smo počeli sa promocijom različitih zanimanja:

logo fizi bizi providanKroz dvodnevni program aktivnosti na Festivalu nauke, koji podrazumeva postavke radionica i eksperimenata, realne susrete sa predavačima-stručnjacima u oblasti prirodnih nauke, dana nauke na otvorenom i noći nauke (astronomska radionica)  putem vršnjačke edukacije mladi za mlade, isti bi se podstakli na aktivno učenje prirodnih nauka, prevazišle bi se predrasude prema naučnom pozivu i razvijala se ljubav prema nauci i njenim primenama u svetu rada i zapošljavanja.

Festival će biti prostor gde se posebno ističu nadareni i talentovani mladi, i gde im se daje prostor da ispolje svoje sklonosti ka bavljenju naukom i prezentuju je vršnjacima. Takođe, gosti na Festivalu biće učenici sedmih i osmih razreda tj. upravo oni koji se nalaze pred ovom važnom odlukom-odabira budućeg zanimanja,  i predstaviće svoje ideje zašto oni vole nauku, kao i predavači (istaknuti mladi istraživači, popularizatori nauke, stručnjaci u oblati primenjenih nauka),  dok će posetioci bili učenici, njihovi roditelji, nastavnici i svi zainteresovani za osnaživanje mladih da odaberu buduće zanimanje iz oblasti prirodnih nauka.fizi maskota providna slika

Na mladoprihvatljiv način biće predstavljene različite naučne discipline i njihova primena čime bi se podigao nivo naučne pismenosti dece i mladih i svest o značaju nauke za današnje društvo. Kroz istraživačko-eksperimentalni pristup i profesionalnu orijentaciju tj. usmeravanje mladih na zanimanja koja su u skladu sa njihovim sposobnostima, karakteristikama ličnosti, interesovanjima, motivima i očekivanjima,mladi će imati mogućnost da na najbolji način dožive nauku, te je u budućnosti i izaberu kao životni poziv.

Naš projekat zvanično su podržali:

Koordinatorka projekta je Ena Horvat (autorka sajta “Nauči me da učim i volim biologiju“, dakle moja malenkost 🙂 ), a u organizacionom timu je i Ana Barak Lučić, pedagog. Veliku zahvalnost dugujemo nastavnici fizike Sanji Balać, koja je idejni tvorac “Fizi bizi“-ja i organizator protekla četiri festivala.

Šta je sve do sada rađeno na polju promocije nauke (festivali, radionice, predavanja) pogledajte putem sledećeg linka: Promocija nauke

U novembru, povodom Svetskog dana nauke, očekuje nas 5. po redu Festival nauke “Fizi bizi“ u organizaciji Udruženja nastavnika iz Sombora. I ovoga puta očekuje nas pregršt zanimljivih aktivnosti koji promovišu nauku, ali i naučni poziv kroz proces profesionalne orijentacije onih koji se nalaze u veoma važnom periodu života-kada treba da odaberu svoje buduće zanimanje. Radionice, eksperimenti i predavanja, biće deo ovog festivala. Budite u toku i pratite informacije o festivalu na sajtu http://www.fizibizi.com i facebook stranici https://www.facebook.com/fizibizifest.

-a-fine-day-for-science

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s