Bzzzzzzz, bio sekcija za pčelice!

Da li volite sledeće voće i povrće?

Bee6.gif.pagespeed.ce.SyPRqsAMSE

Da li ste znali da ne samo ovog, nego i brojnog drugog voća i povrća ne bi bilo na našoj trpezi da nema vrednih, malih zujavaca pčela?

“Od kraja 2006. godine, među pčelarima i farmerima širom sveta vlada stanje panike, izazvane nestankom velikog broja pčela. Ovi insekti, koji su od neprocenjive važnosti za čoveka, jednostavno su počele da nestaju bez traga…tokom 2008. godine Evropa je izgubila 30 posto od svojih 13,6 miliona košnica, najviše jugozapadna Nemačka sa 80 posto manjim brojem pčela. Visoki procenti opadanja broja pčela zabeleženi su u Belgiji, Portugalu, Francuskoj, Grčkoj, Španiji, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji.“ (ZOV-zašto nestaju pčele?)

albert-einstein-bees

“Odumiranje pčela je ozbiljan problem koji će neminovno narušiti lanac ishrane na Zemlji. Bez pčela nema oprašivanja, bez oprašivanja nema plodova. Sve češće se citira poznata misao Alberta Anštajna koji je rekao da će – ako nestanu pčele – čoveku ostati još samo četiri godine života! “ (ZOV-zašto nestaju pčele?)

Misterija nestajanja pčela prikazana je u fantastičnom, nagrađivanom filmu ‘Tišina pčela’ (‘The silence of the bees’). “Počevši od zime 2006. godine, milioni pčela nestali su iz svojih gnezda, bez traga. Neprocenjivi oprašivač voća i povrća nestaje, a za sobom ostavlja rizik od gubitka milijarde dolara i ugrožava stvaranje zaliha hrane.“.

Picture1

Organizacija YEE (Youth and Environment Europe) pokrenula je akciju ‘Right to be(e)’ koja za cilj ima pomoć optansku pčela sadnjom upravo biljaka koje oprašuju pčele.

Ovoj akciji priključili su se i učenici OŠ “Nikola Vukićević“ iz Sombora koji su članovi biološke sekcije, i zajedno sa nastavnicom biologije, u dvorištu svoje škole posadili su nekoliko biljaka koje oprašuju pčele: lavancu, kamilicu, matičnjak, origano, nanu i ruzmarin. Sve ove mirisne, lekovite biljke ne bi mogle da opstanu bez pčela.

Kako je izgledala naša akcija pogledajte u sledećoj galeriji:

Ceo album sa fotografijama sa radionice i akcije pogledajte putem sledećeg linka: Ekoblogomanija-Right to be(e)

Ko se sve priključio ovoj sjajnoj akciji pogledajte klikom na sledeći link: The right to be(e)

Bee7

Pčele nam obezbeđuju hranu: voće, povrće, useve, kao i med, propolis i matični mleč, te im stoga mnogo dugujemo! Najmanje što možemo da uradimo za njih jeste da posadimo nekoliko biljaka i učinimo grad boljim mestom za pčele! Razmislite o tome i posadite neku biljčicu ne samo zbog njih, nego i zbog sebe i svih nas!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s