Čujte i ne trujte, orao pao!

U petak, 15. maja, u prostorijama Agroinstituta u Somboru je realizovana tribina u okviru inicijative ‚‚Čujte i ne trujte! Orao pao.“ u organizaciji WWF-svetskog fonda za prirodu. Na tribini su govorili Dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Sonja Bađura, WWF – Svetski fond za prirodu, Marko Tucakov, ornitolog Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Ištvan Ham, ornitolog koordinator monitoringa orla belorepana, mr Gordana Forgić, Poljoprivredna stručna služba Sombor.

Tribina je bila posvećena zaštiti orla belorepana, ali pre svega odgovornoj upotrebi pesticida u prirodi, koja trenutno kao neadekvatna negativno utiče na životnu sredinu i biodiverzitet, posebno ugrožene i zaštićene vrste.

“WWF je 2014. na području Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“ registrovao 22 gnezdeća para strogo zaštićenog orla belorepana, a te godine je u okolini tog zaštićenog područja nađeno 11 mrtvih ptica od kojih je osam uginulo od trovanja pesticidom koji sadrži karbofuran.WWF naglašava da je godišnji priraštaj u čitavoj Srbiji 50 ptica belorepana i da od toga samo pet doživi period reprodukcije.“ piše u saopštenju WWF-a (Blic-Čujte i ne trujte, orao pao!)

Orao belorepan (Haliaeetus albicilla) najveća je ptica grabljivica u slivu Dunava. Nalazi se na samom vrhu lanca ishrane i njegovo stanište mora da bude u dobrom stanju, da nudi velike količine bezbedne hrane kako bi populacija ove vrste rasla. Na čitavoj teritoriji Srbije je registrovano oko 120 gnezdećih parova orla belorepana.

Fotogafije orla belorepana (foto: Danilo Đerković)

Fotografije otrovanih belorepana (foto: Nikola Danilović)


Posetioci tribine uglavnom su bili poljoprivredni proizvođači, stručnjaci u oblasti zaštite bilja, poljprivrede i ratarstva, ali su se među njima našli i učenici OŠ “Nikola Vukićević“ zajedno sa nastavnicom biologije Enom Horvat. Ova tribina bila je čas biologije u praksi, jer u školi upravo pričamo o ugrožavanju životinja i smanjenju biodiverziteta kao posledicama ljudskih aktivnosti.

Pročitajte više o inicijativi: ,,Čujte i ne trujte“

“Pokrenuli smo veliki broj tribina po selima, organizovali edukaciju u školama i okrugle stolove, na kojima razgovararam  tome kako sprečiti veliki broj trovanja retkih životinjskih vrsta, za čije uginuće je kazna 400.000 dinara za fizička lica, a za pravna još veća.“-rekla je Duška Dimović, direktorka programa WWF-a u Srbiji (više o ovome: Sombor njuz-Stati na put neodgovornoj upotrebi pesticida)

Svetski fond za prirodu poklonio je našoj školi promotivni materijal o ugroženim životinjskim vrstama i ekološkom otisku: nalepnice, flajere, postere, bedževe i dr. Vredni učesnici u radi biološke sekcije dobiće kao naradu pakete napravljene od ovog materijala.

Na ovom poklonu smo im neizmerno zahvalni te stoga širimo priču o ovoj temi i u našoj školi. Nakon što su prisustvovale ovoj tribini, učenice su želela da prenesu i ostalim drugarima iz škole šta su naučile, te su bile gošće na časovima iz biologije sa sledećom prezentacijom: Orao belorepan

Šta to sve ugrožava životinje u Srbiji, koje ugrožene vrste, pored orla belorepana, žive na području Srbije, kako ih možemo zaštititi, pogledajte putem prezentacije:

Pogledajmo dalje od svojih ljudskih potreba, pogledajmo u visine, videćemo život, videćemo neograničeno prostranstvo koje zaslužuju i buduće generacije!

graphics-eagle-576150

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s