Sat za našu planetu 2015

OŠ “Nikola Vukićević“ dobila zahvalnicu od Svetskog fonda za prirodu

Treću godinu za redom, OŠ “Nikola Vukićević“ iz Sombora, dobija zahvalnicu od Svetskog fonda za prirodu (WWF-World Wild Fund for Nature) za aktivno učešće u globalnoj kampanji “Sat za našu planetu“. Akcija podrazumeva gašenje osvetljenja u periodu od sat vremena, od pola 9 do pola 10, poslednje subote u martu, a Srbija se ovoj akciji priključila 2009. godine, od kada se sve veći broj pojedinca, udruženja, ustanova i institucija. Mađu njima i naša škola.

Više o akciji pročitajte putem sledećeg linka: WWF-Sat za našu planetu

Iz godine u godinu sve veći broj učenika odaziva se ovoj ekološkoj akciji i sve više njih ima razvijenu svest o tome da je na svakom pojedincu deo odgovornosti da se očuva naša jedina planeta. Više o ekološkim aktivnostima škole pročitajte na: Imamo samo jednu planetu, nemamo plan(etu) b

Kako nam je bilo 2014. godine pogledajte putem sledećeg linka: 5 do 12 za našu planetu

Kako nam je bilo 2013. godine pogledajte putem sledećeg linka: Sat za našu planetu u Somboru

Nastavnice biologije i geografije Jelena Šekuljica, Marija Malbaša i Ena Horvat i ove godine su za učenike pripremile raznovrsan ekološki program. Ove godine prva aktivnost u okviru nedelje ‘Promeni navike, sačuvaj planetu’ bila je upravo javna akcija i gašenje osvetljenja. Tokom akcije nekoliko učenika pripremilo je prezentacije na teme ekologija, ekološki otisak i izveštaj o živoj planeti, koje su prisutne informisale o tome čime se bavi ekologija, kako je ona povezana sa zaštitom životne sredine, kako čovek utiče na planetu i ostavlja svoj ekološki otisak, kao i koje su posledice ovog ekološkog otiska na planetu.

Nakon toga usledile su radionica, projekcija filma i snimanje kratkih edukativnih video materijala. Fotografije sa radionice na kojoj smo pripremali materijal za snimanje video klipova o energetskoj efikasnosti, uštedi energije i promeni loših navika pogledajte u sledećem albumu:

Kako je cela nedelja bila posvećena klimatskim promenama i ekološkom otisku, gledali smo sledeći dokumentarni film:

Na YouTube kanalu možete pogledati snimljen video materijal pod nazivom “Promeni navike, sačuvaj planetu“ i “Dobre ideje za uštedu energije“.

Podsetimo se i prošlogodišnjem zanimljivog videa “Pitalica planetica“ kojeg smo snimili sa našim najmlađim učenicima. Pričali smo o ekologiji, reciklaži, planeti i još mnogo čemu! Pogledajte, nasmejte se i naučite nešto, jer od dece se mnogo toga može naučiti.

U nedelji pre globalne akcije “Sat za našu planetu“, u periodu od 20. do 28. marta, nastavnica biologije Ena Horvat, bila je učesnica međunarodnog seminara “Environmental training for eco-trainers“ u Nemačkoj. Najvažniji cilj treninga bio je da edukuje i osnaži nove mlade eko-trenere kao lidere u ovoj oblasti, obezbeđujući im prektične alate i metodologiju koju bi primenili u svom nastavnom i trenerskom radu, te na taj način jačali kapacitete svoje lokalne zajednice u oblasti zaštite životne sredine. U konkurenciji od preko 180 kandidata koji su aplicirali za učešće na treningu, izabrano je 30 mladih, između 18 i 35 godina, iz nekoliko evropskih zemalja (Nemačka, Velika Britanija, Španija, Latvija, Gruzija, Armenija, Rumunija, Moldavija, Albanija, Francuska, Češka, Srbija) koji su pokazali najveću motivaciju i potencijal da se putem ovog treninga unaprede i stečeno znanje primene u praksi tj. kroz realizaciju projekata u oblasti ekologije i zaštite životne sredine, prvenstveno u radu sa decom i mladima.

Više o seminaru pročitajte na: Trening za trenere u oblasti zaštite životne sredine (ET4ET)

Nastavnica Ena Horvat se akciji “Sat za našu planetu“ priključila u Berlinu, ispred Brandeburške kapije.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Od septembra se očekuje početak rada ekološke sekcije u ovoj školi, sa nizom edukativnih i volonterskih aktivnosti koje će imati za cilj kako razvoj ekološke svesti, tako i konkretne akcije na polju zaštite životne sredine.

environment-web524

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s