Ekološki otisak

Za otisak prsta svi smo čuli i možemo jasno da ga vidimo i golim okom. Međutim postoji još jedan otisak, koji nije važan  samo za nas kao pojedinca, nego za svakog čoveka i svako drugo živo biće na planeti. Ovaj otisak zove se ekološki otisak! Da li možete da predpostavite šta je ekološki otisak?

Jednostavno rečeno, to je način na koji mi postupamo prema našoj planeti, tj. “otisak“ koji ostavljamo na njoj svojim aktivnostima. Ekološki otisak predstavlja odnos potreba za resursima i potrošnje prirodnih resursa (vode, zemljišta, vazduha, uglja, nafte, ruda itd.) tj mera ljudskih zahteva prema prirodnim resursima. Šema jasno i prikazuje da što je veća potrošnja prirodnih resursa, veći je ekološki otisak, jer priroda nema mogućnost da istom brzinom prirodne resurse nadoknadi.

Ukoliko želite da izračunate svoj ekološki otisak, u tome će vam pomoći sledeće dve aplikacije:

Link: http://www.trag.rs/index.php/kviz

Link: http://footprint.wwf.org.uk/

Rezultat koji ćete dobiti nakon popunjavanja ovog on line upitnika najverovatnije biće izražen u broju planete koje su vam potrebne da bi zadovoljili svoje potrebe tj. broj planeta koji je potreban za vaše životne navike.

jovitas-ecological-footprint-01

Kao što se vidi iz aplikacija, vaš način ishrane, način transporta, način postupanja sa otpadom, sve to utiče na planetu i ima veći ili manji ekološki otisak na nju. Često se ekološki otisak izražava i kao broj planeta neophodnih da podrži trenutnu potrošnju resursa. Na nivou cele ljudske populacije, trošimo 2.5 planete, a imamo samo 1!

Svetski fond za prirodu (WWF) 2014. godine objavio je Izveštaj o živoj planeti: “Izveštaj o živoj Planeti (Living Planet Report) je vodeća, svetska, naučno utemeljena analiza o zdravlju naše planete i o uticaju ljudskih aktivnosti na nju. Imajući u vidu da imamo samo jednu planetu, WWF veruje da čovečanstvo može napraviti bolje izbore kako bi zaštitili prirodu, doprineli razvoju društva i ekonomije na duge staze.“ (Pročitajte više na: WWF-ekološki otisak; ceo izveštaj o živoj planeti pročitajte na WWF-izveštaj o živoj planeti)

Prema nalazima iz Izveštaja, pritisak čovečanstva na planetu je dvostruko veći od kapaciteta prirode za obnavljanje. To znači da sečemo više drveća nego što može da izraste, trošimo pijaću vodu brže nego što zalihe mogu da se obnove, ispuštamo više ugljendioksida nego što priroda može da skladišti.

Zanimljiv podatak je da u poređenju sa zemljama u regionu, Srbija troši najmanje prirodnih resursa. Od okolnih zemalja Slovenija ima najveći ekološki otisak sa 2.6 „potrošene“ planete, Hrvatska 1.9, Makedonija i Bugarska troše 1.7 planete, Bosna i Hercegovina 1.5. (tumačenje tj. skraćeni pregled izvešaja o živoj planeti pročitajte na Ekokutakživotinje-ekološki otisak).

Pogledajte kratak, ali vrlo zanimljiv video upravo o tome kako svaki pojedinac treba da razmisli o svojim postupcima i promeni svoje loše navike, kako bi očuvao planetu. Video su snimile učenice OŠ “Nikola Vukićevuć“ iz Sombora sa nastavnicom biologije Enom Horvat (autorkom bloga), a snimljen je u okviru nedelje ‘Promeni navike, sačuvaj planetu’, koja je deo globalne akcije ‘Sat za našu planetu’.

Kako da smanjite vaš ekološki otisak? Evo 10 jednostavih i lako primenljivih ideja! Ovaj video je takođe nastao u okviru nedelje ‘Promeni navike, sačuvaj planetu’ u školi ‘Nikola VUkićević’ u Somboru.

trafficlight-animation

Jedno mišljenje na „Ekološki otisak

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s