Bube i bubice

Ovaj članak biće posvećen najbrojnijoj grupi životinja na planeti-INSEKTIMA.

Od severnog do južnog pola, od pustinja do prašuma, od dubina do najvećih visina, naselili su sve prostore na našoj planeti. Fascinantni po mnogo čemu, a posebno po svom ciklusu razvića-metamorfozi. Metamorfoza ili preobražaj je proces manjih ili većih promen u građi tela i izgledu insekta od larve (polno nezrele jedinke) do odraslog insekta. U sledećem videu pogledajte neverovatni životni ciklus Monarh leptira, poznatog po svojoj osmomesečnoj seobi dugoj 4000 km, na sever Kanade i nazad u Meksiko.

Drugi, jednako fascinantan proces, jeste presvlačenje. S obzirom da se telo inekta nalazi “zarobljeno“ i zaštićeno čvrstim omotačem-kutikulom, ono staru kutikulu mora da odbaci kako bi raslo. Proces odbacivanja stare i stvaranja nove kutikule, pri čemu telo ima mogućnost da raste, naziva se preslavačenje. U sledećem videu možete pogledati upravo ovaj nevervatan proces kod cvčka:

S obzirom da su vrlo raznovrsni po građi, insekti se hrane vrlo raznovrsnom hranom. U zavisnosti od hrane, njihov usni aparat različito je građen, a na slikama će biti prikazani usni aparati za sisanje, lizanje, grickanje, bodenje.

 

I tu nije kraj, čak i oči insekta su po nečemu posebne! Mislili ste da insekti imaju dva oka? Pogrešili ste. Svako oko sastoji se iz velikog broja, čak i više hiljada malih očiju od kojih svako vidi deo slike koje sve zajedno čine jednu sliku nalik mozaiku. Zbog toga se vid insekata naziva mozaički vid. Da bi slika bila kompletna svako malo oko mora biti funkcionalno.

 

 

Zbog svoje specifične lepote, insekti su često predmet lova i kolekcionarstva. Mnogi ih sakupljaju kako bi napravili zbirke-insektarijume. Prezentacija koja sledi prikazaće vam koja oprema je potrebna za pravljenje tradicionalnog insektarijuma, ali će vam isto tako pokazati da nije potrebno ubijati insekte da bismo napravili lepu zbirku i naučili da prepoznajemo različite insekte koji žive u našem okruženju.

Kako je izgledao čas sekcije na kome smo pravili zbirku insekata bez izgubljenih života, pogledajte u albumu:

 

 

Za kraj svima preporučujem da pogledaju predivan dokumentarni film Microcosmos, koji će vam umogućii da “uđete“ u svet insekata!

2 mišljenja na „Bube i bubice

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s