Nama ekologija nije strana reč :)

Na početku članka, važno obaveštenje za sve sakupljače plastičnih čepova u okviru akcije ‘Čepom do osmeha’-uspeli smo! Svi zajedno, udruženi, uspeli smo da ostvarimo dva cilja-zaštitu životne sredine i pomoć detetu sa smetnjom u razvoju. Dragan iz Sombora je dobio naš poklon, specijalni tricikl koji će mu omogućiti lakše kretanje, u vrenosi o oko 100.000 dinara, koji je finansiran od novčanih sredstava za otkupljene platične čepove.

Kako je saopšteno na facebook stranici Ekoblogomanija u ponedeljak, 27. oktobra Dragan Krga iz Sombora dobio je svoj novi tricikl, zahvaljujući svim ljudima dobre volje i velikog srca koji su punih šest meseci sakupljali plastične čepove u okviru akcije ‘Čepom do osmeha’ i nesebično pomogli da Dragan dobije ogroman osmeh na licu. Ovaj tricikl za njega znači samostalnost i novi lakši život!

Pogledajte fotografije sa javnoog uručivanja tricikla Draganu u albumu-Uručivanje tricikla. U albumu se takođe možete uveriti u Draganov izuzetni talenat, a i ljubav prema životinjama koju je preneo na crteže i origami figurice!

O ovom događaju objavljivali su i mediji: Somborske novine, Blic, Nedeljne novine Bačke Palanke

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Dragan je dobio svoj tricikl, međutim ne zaboravite da se akcija nastavlja, sakupljamo 10622164_10204444833583594_924465158_nčepove za malu Natašu!
Sakupljači iz Sombora i okoline, svoje čepove možete doneti u prostorije Somborskog edukativnog centra, Staparski put 16, za više informacija pošaljite poruku na Ekoblogomanija ili Ena Horvat
.

Više intofmacija o projektu pronađite na stranici Čepom do osmeha.

Još jedna lepa vest za sve ekoaktiviste, jeste da je i ove godine otpočeo projekat ‘Zeleni aktivista-mladi za životnu sredinu’. U petak, 24. oktobra u Centru za promociju nauke, održan je skup ‘Zeleni aktivista-mladi za životnu sredinu’ čiji cilj je bio upoznavanje sa omladinskim aktivizmom u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou. Okrugli sto omogućava da se zajedničkim snagama mapiraju problemi životne sredine na lokalnom nivou i predlože načini uključivanja mladih u njihovo rešavanje. Takođe, ovaj skup doprineo je jačanju organizacija civilnog društva u procesima donošenja odluka po pitanjima životne sredine, kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou, stavljajući poseban naglasak na mlade.


Više fotografija sa konferencije pogledajte na: Mladi za životnu sredinu

Predstavljene su nagrade „Zeleni aktivista“, „Zeleni pečat“ i „ Zelena inicijativa“ koje se dodeljuju najistaknutijem pojedincu, odnosno kancelariji za mlade angažovanim na zaštiti životne sredine na lokalnom i/ili nacionalnom nivou i najboljoj inicijativi formalne ili neformalne grupe mladih ljudi.  Skupu su prisustvovali predstavnici kancelarije za mlade, uduženja mladih i za mlade, kao i predstavnici drugih organizacija i institucija koje u svom fokusu imaju zaštitu životne sredine. Skupu je kao gost prisustvovala i Ena Horvat, ovogodišnji dobitnik priznanja ‘Zeleni aktivista’. Događaj je organizovan u okviru projekta “Zeleni aktivista: mladi za životnu sredinu ”, koji sprovodi Evropski omladinski centar u partnerstvu sa Centrom za etiku, pravo i primenjenu filozofiju i Srpskim centrom za ekološka istraživanja. Projekat se realizuje uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).
Više informacija i fotografija pogledajte na stranici Zeleni aktivista.

Prisetimo se i ovogodišnje dodele nagrade Zeleni aktivista 2014. koja je svečano uručena na konferenciji ‘Životna sredina u omladinskoj politici u Srbiji’. Nagradu sam dobila ja (autorka ovog bloga Ena Horvat).

Svi smo postali svesni, ako ni na koji drugi način onda preko neizvesneyouth-holding-earth vremenske prognoze, da je klima postala izuzetno nepredvidima i da su klimatke promene sada već činjenica, a ne pretpostavka. Kako bi se mladi osnažili da deluju na ovom polju, udruženje Inženjeri zaštite životne sredine organizuju trening ‘Mladi lideri u adaptaciji na klimatske promene’ u periodu od 26.novembra do 1. decembra. Na javnom konkursu biće odabrano 20 mladih lidera/ki (od 18 do 30 godina) koji će učestvovati na obuci o klimatskim promenama i načinima na koje se možemo prilagoditi izmenjenim klimatskim uslovima i aktivno učestvovati u razvoju naših lokalnih zajednica po principima održivog razvoja. Više informacija o konkursu pogledajte na: Trening mladi lideri u adaptaciji na klimatske promene

YEE_logo

Organizacija YEE (Youth and Environment Europe) takođe poziva mlade, između ostalog i iz Srbije, a međunarodni trening ‘Environmental training for eco trainers’ (ET4ET)koji će se održati u marku 2015. godine u Nemačkoj.  Više informacija o treningu možete pronaći na: YEE-ET4ET

Da li je izveštaj Evropske komisije za oblast 21-životna sredina i održivi razvoj, zaista uticao na predstavnike vlasti u našoj državi, sudeći po aktuelnim vestima, znaćemo u januaru, za kada se očekuje osnivanje zasebnog Ministarstva životne sredine, koje se danas nalazi u okviru Ministarstva poljoprivrede. Više pročitajte na B-92-Dobijamo Ministarstvo za ekologiju?

Ono što nam se bliži i što preporučujem da se ne propusti su sledeća tri children-holding-hands-around-planet-20925911dešavanja. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode nas poziva da posetimo izložbu ‘Josif Pančić-nasleđe koje ne zastareva’ povodom 200 godina od rođenja velikana srpske nauke, prvenstveno botaničara i lekara Josifa Pančića. Drugo vrlo važno dešavanje, i možda uvod u jedn veliku priču koja će postati tradicija, jeste konferencije FISEC-prva međunarodna studentska koferencija zaštite životne sredine i nauka primenljivih u zaštiti životne sredine . Udruženje Škola za opstanak takođe upućuje poziv za učešće u seminaru ‘Uticaj promena klime na biodiverzitet’ koji će se održati početkom decembra u Beogradu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s