EKOmladi, EKOfest, EKOaktivisti-sve u EKO znaku!

U nedelju, 28. septembra realizovana je ekološka akcija nDSC_0333eformalne grupe ‘Ekomotivisti’ u okviru programa ‘Mladi su zakon Ministartsva omladine i sporta.  Veliki broj mladih odazvao se akciji i pokazao da im je stalo do životne sredine. Simbolično nazvan projekat ‘Smanji otisak, ostavi utisak’ imao je za cilj da kroz poruke i crteže utiče na svest mladih o potrebi smanjenja ekološkog otiska tj. negativnog uticaja čoveka na prirodu.  Naše motivacione ekološke otiske, preneli smo u vidu crteža i poruka na zidu kupališta ‘Štrand’.  Projekat je realizovan uz podršku resurs centra Somborskog edukativnog centra i Ministarstva omladine i sporta u okviru programa Mladi su zakon. Više fotografija sa akcije pogledajte na: Ekoblogomanija-ekomotivisti u akciji

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Ova akcija ekomotivista ide u prilog tome da se veliki broj dece i mladih informišu i edukuju o potrebi zaštite životne sredine, jer prema najnovijim izveštajima, stanje životne sredine u Srbiji je alarmantno.

Vest koju bi trebalo da pročita što veći broj ljudi jeste izveštaj Evropske komisije o stanju životne sredine u Srbiji. Stanje životne sredine u Srbije je i više nego zabrinjavajuće. “Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije koji je objavljen u sredu, 08. oktobra je ocenio napredak u oblasti životne sredine kao krajnje nezadovoljavajuć. U svim oblastima od zaštite prirodnih dobara, do kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom, kvaliteta vode, industrijskog zagađenja i upravljanja rizicima, upravljanja hemikalijama, do klimatskih promena, uočena je stagnacija ili nazadovanje.“-izjavili su Zeleni Srbije (više prčitati na: Koliko još ekoloških šamara nam je potrebno da bi se probudili?  i Ekološki šamar iz Evropske Komisije)

Ono što je takođe zabrinjavajuće jeste ‘Izveštaj  o živoj planeti’ Svetsko10451711_722406631187616_3577214667705739056_ng fonda za prirodu (WWF-World Wildlife Fond). Broj 52 obeležio je prošlu nedelju: Broj nedelje – 52%. Skoro dve decenije WWF-ov Izveštaj o živoj planeti prati ‘zdravlje’ nase planete. Najnovije izdanje je pokazalo da su se populacije životinja širom sveta smanjile za šokantnih 52% od 1970. godine. Nadamo se da je ovo jedno veliko upozorenje za sve nas! Saznajte više: http://bit.ly/1vPpShg

Ceo izveštaj možete pročitati na: WWF-Srbija-Izveštaj o živoj planeti

Kada je u pitanju zaštita životne sredine, lepa vest je da su u Srbiji proglašena 4 nova zaštićena prirodna područja: Na dlanu-4 nova zaštićena prirodna dobra u Srbiji

Takođe, prenosimo vam i vest o početku EKOfesta-festivala filma, diskusija, izložbi i radionica koji jednom godišnje organizuje Zelena omladina Srbije. Festival je orijentisan na određenu temu kako bi odgovorio na određena pitanja i podigao svest o problemu. Svake godine tema EKOfesta se menja, do sada smo obrađivali probleme nuklearne energije, poljoprivrede, genetski modifikovanih organizama, upravljanja otpadom i održivog transporta. Tema koja će se obrađivati ove godine je „Prirodne nepogode, društvene katastrofe“.

Festival će se održati 17.,18. i 19. oktobra 2014. u Klubu Green House, Dr Dragoslava Popovića 22.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode objavio je poster o ugroženim vrstama i zanimljivostima prirode Vojvodine

DSC_0068

Ministarstvo omladine i sporta trenutno sprovodi širom Srbije okrugle stolove o nacrtu Nacionalne strategije za mlade Republike Srbije za period 2015-2025. godine, a jedna od oblasti delovanje je i zaštit životne sredne. U okviru ove oblasti ističe se da je izuzetno važno aktivno uključiti mlade u proces donošenja odluka i sprovođenje konkretnih akcija zaštite životne sredine, i da im je potrebno obezbediti kvalitetno formalno i neformalno ekološko obrazovanje. Na okruglom stolu u Novom Sadu prisustvovali su i predstavnici Somborskog edukativnog centra. Takođe i u Vojvodini je u procesu izrade nov Akcioni plan politike za mlade koji takođe obuhvata i oblast mladi i zaštita životne sredine. Za izradu nacrta u ovoj oblasti zadužena je autorka ovog bloga-Ena Horvat. U novembru nas takođe očekuju okrugli stolovi i tribine u vezi prvog nacrta Akcionog plana politike za mlade AP Vojvodine u 6 gradova u Vojvodini, među kojima će biti i Sombor.

Ceo nacrt srategije i deo o zaštiti životne sredine možee pročitati na: Nacionalna strategija za mlade-okrugli sto u Novom Sadu

DSC_0220U nedelju, 12.oktobra u okviu projekta ‘EKO-mladi’ Somborskog edukativnog centra održana je radionica za mlade o ulozi mladih u zaštiti životne sredine. Radionica je održana na čardi ‘Brunaj’ u blizini Dunava u Apatinu, a radionici je prisustvovalo preko 20 mladih iz Sombora ,Vrbasa i Apatina. Na radionici se razgovaralo o aktuelnim problemima životne sredine u Srbiji, mogućim rešenjima i ulozi mladih u rešenju ovih problema. Pre radionice mladi su u svojim lokalnim zajednicama imali volonterske akcije uerđenja igrališta, a nakon toga i vožnju Dunavom u pratnji vodiča koji je mlade uputio u bogatsva Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Svi smo svedoci da veliki broj današnje dece nije ni bio u prirodi u pravom smislu te reči, što samim tim umanjuje i njihov osećaj da prirodu treba čuvati, jer bez prirode nema ni nas. Upravo o ovom problemu pričao je Jovan Memedović, autor emisije Sasvim prirodno: Roditelji, vaša deca boluju od nedostatka prirode!

Za kraj svake lepe i manje lepe priče, uvek nam je potrebna motivacija za nastavak dalje: Životna sredina je naše bogatstvo, treba da ju čuvamo kako zbog nas samih, tako i zbog budućih generacija.

Jedno mišljenje na „EKOmladi, EKOfest, EKOaktivisti-sve u EKO znaku!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s