Sa prirodom na Vi.

“Pre samo 40-50 godina skoro da i nije bilo dece od 6-kids-camping7 godina koja nisu znala da upale vatru od mokrog granja i da se pripreme za noćenje u prirodi. Ta deca nisu doživljavala prirodu kao nešto opasno i neprijateljsko, već su je poznavala i volela.“-ovako je Boris Pištot započeo svoju priču o sve većem otuđenju čoveka od prirode.

Preuzeto sa sajta Detinajrije.com-pročitajte ceo tekst “Odgajamo li decu ili idiote?“

94a403a9fdb0feedb01ec176efe22ee4Da li ste ikada zastali u svojim užurbanim životima, da, baš stali u mestu i zapitali se koliko dugo niste bili negde, bilo gde izvan grada i daleko od ljudske civilizacije? Koliko dugo niste slušali cvrkut ptica, kreketanje žaba i žubor vode, umesto građevinskih mašina, glasne muzike i saobraćajne gužve, koliko dugo niste sedeli uz vatru i neobavezno pričali sa svojim prijateljima. Ukoliko ste rođeni 80′-ih  ili 90′ -ih godina, verovatno ćete se prisetiti svog detinjstva na ulicama, livadama, u šumi, pored reke ili kanala. Međutim, ukoliko ste mlađi, možda ovaj osećaj nikada niste ni doživeli.

 

Ukoliko vam je ujed komarca, u gradskoj gužvi kafića, najbliži kontakt sa prirodom, ili Angry birds jedini kontakt sa pticama, onda je krajnje vreme da nešto preduzmete i odete upravo tamo odakle i potičete-u prirodu!

real-angry-birds-04

Ja se u ovim trenucima putam “Gde smo to zakazali? Kada je tehnološka (r)evolucija postala prioritet u odnosu na onu prirodnu?“ Moram priznati da ni ja kao biolog, nikada nisam spavala u šatoru, ali sam svoje detinjstvo u potpunosti provela u prirodi, uz kanal, i rado mu se vraćam što ćešće i danas. I nikako se ne sećam situacije u kojoj su mi roditelji branili da se isprljam, da skačem, da se penjem na drvo, da uživam u svom detinjstvu. Međutim, i pored toga što sam veći deo života provela u prirodi, moram priznati da ne verujem da bih se snašla u divljoj prirodi, bez igde ikoga. Koliko li se su tek onda današnja deca na Vi sa prirodom?

Deca moraju da se prljaju. 
Deca moraju da kisnu. Kids+Get+Dirty+Annual+Mud+Day+Festivities+M9D_lM5leKPl
Deca moraju da osete hladnoću. 
Deca moraju da znaju da je lako osušiti cipele u šumi. 
Deca moraju da znaju da upale vatru. 
Deca moraju da nauče da koriste nož, sekiru, testeru. 
Deca moraju da znaju da se umotaju u najlon i presede pod drvetom dok pada kiša. 
Deca moraju da se ubodu, sapletu, poseku, dobijaju žuljeve.“-kaže Boris, i ja se sa njim slažem. I svoju decu ću učiti da vole prirodu, da se prema njoj odnose lepo i da u njoj traže mir i zadovoljstvo.

 

Učiću svoju da je prirodu cene, iako ona nema cenu, jer život nema cenu. Zato, učite i naučite vašu decu  šta su prave životne vrednosti!

Phone or Bird

Povratak prirodi, uvek nam lepo dočara Jovan Memedović, u svom putopisu po svetu ‘Sasvim prirodno’. Posetite stranicu i pogledajte fantastične priče o divljoj prirodi, ljudima koji žive u skladu sa prirodom, osetite kako priroda diše, kako živi, jer ove emisije će vam upravo to i dočarati: Sasvim prirodno

U potrazi za jednom informacijom, danas sam naišla na članak koji se bavi orijentacijom u prirodi uz pomoć sunca, mahovina, senke, zvezda, časovnika itd. Isti članak me je i podstakao da napišem ovaj svoj, jer uvideh da bi za mene boravak u prirodi bez lampe, upaljača, kompasa (iako nisam sigurna da bih i njega znala da upotrebim) bio ravan katastrofi. “Svakako jedna od najvažnijih stvari. Poznavanje orijentacije nekada zaista može predstavljati granicu između života i smrti. Sigurno je da ste čuli priče o ljudima koji su zalutali u divljini i zato što nisu umeli da se orijentišu i odrede pravac kretanja, više se nikada nisu vratili. U prirodi se vrlo lako zaluta, naročito ako su nepovoljne vremenske prilike: magla, kiša, mrak… Nemojte misliti da se to dešava samo početnicima ili neiskusnima – i vrlo iskusnim poznavaocima se dešava da se izgube, ali to nije ništa strašno ako znate kako da se orijentišete.“-pročitajte ceo članak Ciklonaut-živeti sa prirodom

Kakopedija nam objašnjava, šta drugo do Kako preživeti u prirodi-pročitajte sledeći članak-Kakopedija_Kako preživeti u prirodi?

“Priroda naše zemlje je veoma bogata, ali se još uvek malo koristi sve što ona pruža, osobitno u pogledu ishrane. U ovome bitnuAlaska_wild_berries ulogu ima to što mnogi ne znaju koje su divlje biljke i životinje jestive, kakva im je hranljiva vrednost, gde se mogu naći i na koji način upotrebiti za ishranu. Naš cilj je bio da ovom knjigom pružimo te podatke ljubiteljima prirode i svima koji se mogu naći u situaciji da potraže izvore hrane u divljoj prirodi.“-kažu autori knjige ‘Ishrana u prirodi’. Ukoliko vas zanima čime se možete prehraniti ukoliko se nađene u prirodi pročitajte publikaciju ‘Ishrana u prirodi’

 

“Današnja deca više vremena provode pred televizorom nego na svežem vazduhu. Međutim, vreme koje provedu u prirodi ključno je za njihovo stabilno psihičko i fizičko zdravlje.“-kaže Danijela Petrov za časopis Lisa. Zašto je važan boravak u prirodi pročitajte na: Lisa.rs_Zašto je važan boravak u prirodi

marshmallow_01

I sledeći članak bavi se upravo ovom temom, zašto je boravak u prirodi višestruko koristan za decu:

“Srećnija su, zdravija su, manja je verovatnoća da budu gojazna, bolje uče, kreativnija su …“ Pročitajte više na-Superdete.com_Zašto je boravak u prirodi važan za dete?

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

 

Svako ko je odrastao penjući se na drveće i hvatajući skakavce složiće se da sva deca zaslužuju takvo iskustvo.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s