Imamo samo jednu planetu, nemamo plan(etu) B.

Uticaj čoveka na prirodu, antropogeni uticaj, svakim danom postaje sve veći. Čovek je vrsta koja je izvornu prirodu izmenila u najvećoj meri i ima tendenciju da ju i dalje menja u tom pravcu. Usled uticaja čoveka mnoge životne sredine (voda, vazduh, zamljište), a sa njima i hrana bivaju zagađeni različiim zagađujućim materijama-polutantima kao što su pesticidi, freoni, metan, ugljen-dioksid i ugljen-monoksid, oksidi azota i sumpora. Dešavaju se toliko velike promene koje nismo mogli ni da očekujemo.

 rel=

 

Izveštaj o živoj Planeti (Living Planet Report) je vodeća, svetska, naučno utemeljena analiza o zdravlju naše planete i o uticaju ljudskih aktivnosti na nju.

Šta je ključni nalaz ovog izveštaja?

Zahtevi čovečanstva premašuju sposobnost održivog razvoja na planeti. Drugim rečima, tražimo više nego što možemo da imamo. (Celu vest pročitajte na sajtu Svetskog fonda za prirodu-WWF Srbija)

 

 rel=

Iz tog razloga jedan veliki deo u Nastavnom planu i programu iz biologije, kako u osnovnoj tako i u srednjoj školi, posvećen je upravo zaštiti, unapređenju i obnovi životne sredine.

Lepe vesti dolaze nam iz 4 škole iz Srbije koje su se priključile projektu ‘Evropske škole za život planete’. Cleu vest pročitajte na sajtu Svetskog fonda za prirodu-WWF Srbija

 

Brojne zanimljive informacije upravo u vezi zaštite životne sredine možete pratiti na fejbuk stranici Ekoblogomanija  i internet sajtu Ekoblogomanija.rs   koga su pokrenuli mladi iz Somborskog edukativnog centra u okviru istoimenog projekta.

Kako se uči i brine o žiotnoj sredini pokazaće nam učenici iz OŠ “Nikola Vukićević“ u Somboru sa vrlo raznovrsnim aktivnostima biološke sekcije!

Ali za početak, pogledajte prvo naše mališane koji su nam pričali o Planeti i svačemu još veoma zanimljivom 🙂 …

Koje sve aktivnosti smo realizovali u školi povodom akcije Sat za našu planetu pogledajte putem sledećeg linka: 5 do 12 za našu Planetu

 

Već duži period nastavnici i đaci Osnovne škole “Nikola Vukićević“ iz Sombora, recikliraju plastične čepove i priključili su se akciji ‘Čepom do osmeha’. Cilj ove akcije jeste da se reciklažom 10153059_238211033038395_8382738012966816011_nplastičnih čepova sakupe novčana sredstva koja bi se iskoristila za kupovinu pomoćnih sredstava za školovanje deci koja imaju neke smetnje u razvoju. Baš juče odneli smo sve sakupljene čepove iz škole u Somborski edukativni centar, koji se ove godine u akciju uključio kao partnerska organizacija.

Ovim putem pozivam sve osnovne i srednje škole, vrtiće i druge vaspitno-obrazovne ustanove, ali i pojedince, da sakupljaju plastične čepove, i nakon toga ih distribuiraju na mesto gde se čepovi skladište. Vrlo je lako, a mnogo dece će na ovaj način dobiti osmeh na lice, a i životna sredina će biti čistija.

Više o akciji pročitajte i pratite na stranici: Čepom do osmeha

 

 

Slike sa jučerašnje akcije transporta čepova od škole do Somborskog edukativnog centra.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

 

 

Na biološkoj sekciji iskoristili smo svoju maštu i naravno ljubav prema životnoj sredini i obeležili Dan planete Zemlje na kreativan i zabavan način. Reciklirali smo plastične čepove i napravili maskotu naše biološke skecije upravo od platičnih čepova.

 

U okviru konkursa “Čistunko“ sa temom “Papirne ptice mogu da polete“, takođe smo se pozabavili sa reciklažom, ali ovaj put papira. Pogledajte naš rad kome smo se izuzetno posvetili, a on sada zajedno sa lepom ekološkom porukom krasi naš kabinet:

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

GP1

 

Jedan izuzetno koristan paket koji će vam pružiti mnoštvo informacija o zaštiti životne sredine je ‘Zeleni paket’. U njemu ćete moći na zanimljiv način da učite o komponentama životne sredine, biodiverzitetu, ekološkom pravu. Zelenom paketu pristupite putem linka: Zeleni paket_on line

 

 

Ono što vam svakako prepočujem, jeste da pogledati film ‘Home’ (‘Dom’), film u potpunosti snimljen iz vazduha, koji nam predstavlja sve lepote naše planete koje su ugožene ljudskom aktivnošću. Divni snimci naše prelepe planete, ali i zapanjujući podaci o izumiranju, zagađivanju i ostalim ugrožavajućim faktorima koji prete opstanku života na planeti.

 

Kako biste izračunali koliki je vaš uticaj kao pojedinca na planetu, može vam biti od koristi sledeća aplikacija ‘Ekološki otisak’. Ekološki otisak predstavlja kako mu i sam naziv kaže, otisak koji čovek ostavlja u prirodi, u kolikoj meri čovek utiče na prirodu,  tj. koja je razlika između potrošnje prirodnih resursa (prirodnih bogatstava) i stvarne potrebe stanovništva.

Takođe i WWF (Svetski fond za prirodu) pruža nam mogućnost da kroz aplikaciju Eco footprint izračunamo naš ekološki otisak na planetu. Aplikaciji pristupite putem linka: WWF eco footprint calculator

 

Objašnjenje ekološkog otiska u slikama pogledajte putem sledećeg videa:

 

Nacionalna geografija nam u dva kratka videa objašnjava šta je ekološki otisak i kako on utiče na prirodu:

 

-Zanimljiva ilustracija koja prikazuje poređenje otisaka u pesku koje ostavljaju različite životinje i one otiske koje ostavlja čovek.-

 

Kako bismo smanjili negativni uticaj na prirodu, treba da postupamo u skladu sa konceptom održivog razvoja. On, najjednostavnije obajašnjeno, podrazumeva da iz prirode uzimamo onoliko koliko ona može da nadoknadi tj. da uskladimo razvoj ljudskog društva u skladu sa mogućnostima prirode, jer nam ona pruža sve resurse za ovaj razvoj. Pogledajte prezentaciju i deteljnije se upoznajte sa pojmom održivi razvoj:

Svaki pojedinac ima pravo na zdravu životnu sredinu, informisanje i učešće u donošenju odluka u vezi sa zaštitom životne sredine. Ovo pravo garantovano nam je Arhuskom konvencijom. Šta sve ona podrazumeva pogledajte u kratkoj prezentaciji:

 

 

Čuvajte vašu i našu planetu, jer nemamo plan(etu) B!

3 mišljenja na „Imamo samo jednu planetu, nemamo plan(etu) B.

  1. Sajt je sjajan i sve pohvale za ideju, kreativnost, aktuelne teme…!!! Jedino je malo teze pratiti slova, jer su slicne boje kao i pozadina, tako da ukoliko je moguce samo promeniti ili boju slova ili pozadinu. Sve ostalo je savrseno!!

    Veliki pozdrav

    • Hvala puno Sanja. Da, i ja sam to shvatila, ali pošto uvek zaboravim slova da obojim u crno kada pišem članke, biće promena pozadine, već danas! Hvala još jednom!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s