Međunarodni dan močvara

Međunarodni dan zaštite močvara  eng. World Wetlands Day obeležava seRAMSAR-logo 2. februara na dan kada je potpisana Konvencija o močvarama 1971. godine u iranskom gradu Ramsar, na obali Kaspijskog mora. Prvi put je obeležen 1997. godine. Na ovaj dan državne institucije, nevladine organizacije i grupe građana svake godine organizuju različite aktivnosti kako bi podigli nivo svesti javnosti o vrednostima močvara. Svetski dan močvarnih staništa obeležava kako bi se ukazalo na značaj močvarnih područja i podstakle svetske vođe da se aktiviraju u pogledu njihovog očuvanja.2-free-dragonfly-clip-art-l

Ramsarska konvencija predstavlja temeljni dokument i najvažniji međunarodni sporazum iz ove oblasti. Potpisalo ju je više od 160 zemalja, među kojima i Srbija. Ove zemlje preduzimaju različite aktivnosti, od predavanja do seminara, izleta, takmičenja za decu, akcija čišćenja, radio i tv nastupa, pisama upućenih štampanim medijima do novih pravila o močvarama i novih programa na državnom nivou, u cilju očuvanja močvarnih područja.

Močvarna područja su značajna ne samo za obezbeđenje hidrološkog režima, ekološke stabilnosti i regulisanja klimatskih uslova, već i za očuvanje biološke raznovrsnosti. Naučnici upoređuju močvare sa najbogatijim tropskim šumama na svetu. Iako su nekad smatrane neplodnom zemljom, izvorom bolesti i legla komaraca, nauka je pokazala svu prirodnu vridnost ovih područja.

Močvarna staništa su od velike važnosti i radi svojih svojstava, funkcija i predstavljaju jednu od najvećih vrednosti raznolikosti, uz njih je vezano više od 40% vrsta biljaka i životinja. Vrednost močvarnih staništa odnosi se i na kontrolu poplava, obnavljanje podzemnih voda, učvršćivanje obala i sedimenata, ublažavanje klimatskih promena i pročišćavanje vode. Ona su genske “banke” biološke raznolikosti staništa brojnih važnih biljnih i životinjskih vrsta, a pružaju i velike mogućnosti za razvoj turizma i rekreacije. Zbog stalne prisutnosti čoveka, danas predstavljaju i značajnu kulturnu vrednost. Močvarna staništa su istovremeno najugroženiji ekološki sastavi, zbog isušivanja i prekomernog iskorišćavanja njihovih resursa. U zadnjih 50 godina izgubljena je polovina močvarnih područja u svetu.

Pogledajte prelepe fotografije mo;varnih područja šitom sveta: Močvarna područja

Zvanična web adresa Ramsarskih područja: The Ramsar Convention on Wetlands

Karta Ramsarskih područja u svetu: Ramsar Wetlands Map

Lista Ramsarskih područja u Srbiji, sa opisom i slikama područja: Ramsarska područja Srbija

Turistička organizacija Srbije: Ramsarska područja

Ukoliko želite da budete deo ove priče, svoje fotografije možete slati na: Ramsar’s Online Community

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s