Radionica o trgovini ljudima

U prostorijama Crvenog krsta Sombor  u utorak 03. decembra 2013.,održana je edukativna radionica prevencije trgovine ljudima za 25 učenika šestog i osmog razreda. Iako naizgled vrlo ozbiljna i teška tema, zahvaljujući volonterki Crvenog krsta Milici Aleksić, tema nije izgubila svoju ozbiljnost, ali je predstavljena na način primeren uzrastu dece.

timthumb.php

 Učenici su se na radionici upoznala sa pojmom i pojavom trgovine ljudima, koji su najčešći oblici trgovine ljudima, ko može biti žrtva trgovine, a ko trgovac ljudima, kakvi fizičke i psihičke promene se javljaju kao posledice kod žrtvi trgovine ljudima. Posebnu važnos tokom radionice, edukatorka je dala našoj ličnoj odgovornosti i opreznosti u različitim životnim situacijama, kao i konkretnim primerima iz prakse koji su na decu ostavili veliki utisak. Takođe, učenici su imali priliku da razgovaraju sa edukatorkom, a prilikom razgovora se pokazalo da su u određenoj meri već bili upoznati sa temom, tako da je razmena znanja i iskustava bila obostrana.

Cilj radionice, kao što je i edukatorka rekla, nije bio da se deca uplaše i da postanu sumnjičava i nepoverljiva prema ljudima koji ih okružuju, već je cilj bio da deca postanu svesna da se to može dogoditi svakom i da treba da budemo oprezni i postupamo pametno i odgovorno u različitim situacijama u životu.

Prema podacima Sluzbe za koordinaciju zastite trgovine ljudima u Republici Srbiji, od januara do oktobra 2011. godine identifikovane su 73 zrtve trgovine ljudima u Srbiji. Od ukupnog broja 40 je punoletnih, a 33 su maloletna lica. (Preuzeto sa: Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s