01. Decembar obeležen i u Somboru

Povodom 01. Decembra Svetskog dana borbe protiv SIDE, i u Somboru su se odvijale edukativne aktivnosti za decu i mlade.

 

Učenici sedmog razreda OŠ “Nikola Vukićević“ po prvi put  su imali priliku da saznaju šta je volontiranje i sami budu volonteri tokom jednočasovne ulične akcije. U okviru akcije razgovarali smo sa mladima i odraslima o tome ta je SIDA, ko ju izaziva i na koji način se prenosi. Mladi u Somboru dobili su i poklon paket koji je sadržao brošure o SIDI i narkomaniji i prezvervative kao jedini način da se spreči prenos virusa Hiv-a koji izaziva SIDU.

Učenici su imali priliku da  u  subotu 30.11.2013. u prostorijama Crvenog krsta Sombor, prisustvuju radionici na temu Reproduktivnog zdravlja. Radionicu je realizovala volonter Crvenog krsta Sombor Danica Gajic. Na radionicu su saznali koja je razlika između ljubavi i zaljubljivanja, naučili su šta je SIDA, ko ju izaziva, kako se Hiv virus prenosi, a kako ne prenosi, šta znači odgovorno se ponašati, brinuti o svom zdravlju i zdravlju drugih.

Pogledajte: Radionica crveni krst

Takođe, u prostorijama Somborskog edukativnog centra orgnaizovana je radionica ‘Reproduktivno zdravlje mladih’ tokom koje su mladi imali priliku da se informišu o tome šta je reproduktivno zdravlje, koliko društvo sa svojim normama i ponašenjem ima uticaja na reproduktivno zdravlje, zašto je ono još uvek ‘tabu’ ili ‘zabranjena’ tema kod nas, naučili su više o SIDI i HIV-virusu, diskutovali o tome koliko je ova tema važna u životu maldih, ali i svakog čoveka, o tome kada sa mladima ili decm treba početi razgovarati o temi reproduktivnog zdravlja, o ulozi porodice, nastavnika, vršnjaka, medija kada je u pitanju edukatija, informisanje i promocija reproduktivnog zdravlja i zdravlja celog organizma.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s