Životna forma

Da li ste se ikada zapitali zašto je pustinjska lisica crvenkaste boje, a polarna lisica bele, zašto rovac i krtica imaju slične prednje ekstremitete, kako ptice i slepi miševi imaju ekstremitete u vidu krila, kako delfin i ajkula imaju sličan oblik tela i peraja, gde žive kaktusi, a gde mlečike? Pronađite odgovore u ovom zanimljivom tekstu.
Postoji čvrsta veza između specifičnih tipova životne sredine i odgovarajućih životnih oblika. Životna forma se može definisati kao skup morfoloških, fizioloških i anatomskih osobina kojima je vrsta prilagođena svom staništu. Ovakav skup osobina je adaptivan i nastao je kao odgovor na uticaje različitih ekoloških faktora.
Sve prilagođenosti oragnizama za opstanak u različitim uslovima sredine nastale su tokom evolucije. Ekološko prilagođavanje je reakcija živih bića na promenljive uticaje sredine što im omogućava opstanak.  Karakteristike neke vrste nastale tokom evolucije  a uslovljene naslednom osnovom, nazivaju se adaptacije (prilagođenosti). Skup ili kompleks morfoloških, anatomskih, kao i fizioloških  adaptivnih osobina čini životnu ili ekološku formu.
Životne forme nisu uvek u vezi sa filogenetskim položajem vrste. Pojava iste životne forme u nesrodnim vrstama se naziva ekološka konvergencija. Takođe, srodne vrste mogu se karakterisati vrlo različitim životnim formama — velike pande su biljojedi iako su ostali medvedi mesojede životinje. Prisustvo različitih životnih formi u jednoj sistematskoj ili filogenetskoj grupi najčešće se može objasniti adaptivnom radijacijom.
Najčešće, žvotne forme životinja izdvajamo u odnosu na: 1. osnovne karakteristike staništa — stanovnici tla, stanovnici na i u drugim organizmima, stanovnici prvenstveno vazduha, stanovnici voda, pećina, drveća, dubina mora, usred kamenjara i stena, na otvorenim terenima bez šume, na peščanim terenima, u predelima sa mnogo snega… 2. karakteristike kretanja — sesilni, planktonski, ili slobodno pokretni organizmi, koje dalje možemo deliti u niže kategorije životnih formi; 3. karakteristike ishrane — biljojedi, mesojedi, saprofiti, paraziti.
Pogledajte prezentaciju i pronađite veliki broj primera životnih formi, kao i vrlo interesantne načine kako se različite životinje prilagođavaju  ‘uklapaju’ u svoju okolinu. Uživajte u slikama! 🙂

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s