Virtuelno postaje stvarno (st)

21. vek je zasiguno vek infomatizacije i tehnologije, Svi smo postali svedoci velikih i neverovatno brzim tehnoloških promena, novih tehnoloških dostignuća koje pre par godina nismo mogli ni da zamislimo. Internet i novi načini komunikacije postali su naša svakodnevica, i nešto što svakako ne treba da izbegavamo, nego da mu se prilagodimo u skladu sa našim interesovanjima, mogućnostima, te iskoristimo sve prednosti i potencijale koje nam pruža.

Veliki broj dece i mladih svakodnevno provodi više sati dnevno na internetu i zbog toga je izuzteno važno da se oni, i u ovom virtuelnom okruženju osećaju sigurno i bezbedno. Moja priča o bezbednom internetu za decu i mlade, kao i priča o sprečavanju diskriminacije, govora mržnje i pormocija tolerancije putem interneta traje već godinu dana. A sve je počelo ovako….

Prošle godine kao predst kavnik Kancelarija za mlade Sombor, bila sam učesnik seminara ‘Virtuelno postaje stvarnost’ u Subotici. Seminar je imao za cilj obuku 12-oro mladih ludi za edukaciju drugih mladih o bezbednosti na internetu, načinima ponašanja na internetu, kako da se zaštite od neželjenih psotupaka i događaja na internetu.

Virtuelno postaje stvernost je projekat organizacije Libero iz Beograda. Cilj projektа predstаvljа borbu protiv svih oblikа diskriminаcije, govorа mržnje i mаltretirаnjа u virtuelnom svetu, kаo i podizаnje svesti o posledicаmа koje tаkvo ponаšаnje imа nа stvаrne živote mlаdih ljudi.

U okviru kampanje i u Somboru su održane 4 radionice na temu “Facebook naša lična karta i u stvarnom svetu” koje su imale za cilj edukaciju mladih o internet nasilju, ponašanju u virtuelnom svetu  i načinima zaštite podataka na društvenim mrežama.

Pričitajte više na: Blog za bezbedan internet-Virtuelno postaje stvarnost.

Posetite zvaničnu internet stranicu kampanje: Virtelno postaje stvarnost

Priča se nastavila otvaranjem konkursa ‘Blog za bezbedan internet’ u koji sam se uključila sa troje svojih učenika iz Srednje tehničke škole u Somboru. Blog za BEZBEDAN INTERNET nastao je  s ciljem da na ovaj način uputimo decu, mlade, njihove roditelje i širu javnost o bezbednom korišćenju interneta, pravima svakog pojedinca na internetu, kao i brojnim korisnostima koje nam internet pruža, ukoliko ga na pravilan način koristimo. Blog  će vas uputiti u bezbedno korišćenje interneta, sprečavanje zloupotrebe i iskorišćavanja dece i mladih putem interneta, kako da na pravilan način koristite internet i zaštitite svoje podatke.

Više o blogu i svemu vezanom za ovu temu potražite na: Blog za bezbedan internet

Priča se nastavlja odlaskom na Zlatibor, i prisustvovanjem seminaru (Re)Action. Projekat se realizuje u sklopu jedne od dve vodeće inicijative Saveta Evrope za mlade „Borba protiv govora mržnje na internetu“ (Young People Combiting Hate Speech OnLine), koja će biti u fokusu omladinskog sektora u periodu 2013-2015.

Seminaru su prisustvovali predstavnici vladinih i nevladinih organizacija, ministarstava i kancelarija za mlade (MOS, Specijalno tužilaštvo, Prvi osnovni sud u beogradu, Toc, KOMS, Svetski omladinski talas, Euro 26, KZM Bečej, Novi Pazar, Lapovo), a među njima i ja kao predstavnik Somborskog edukativnog centra.

Cilj je bio osmisliti akcioni plan za implementaciju kampanje Saveta Evrope u Srbiji, tj. osnivanje Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje na internetu.

Pogledajte album: (Re)Action

Aktivnosti nacionalne kapmanje počele su u februaru ove godine i još uvek se sprovode.

Možete ih pratiti na stranici: NE govoru mržnje na internetu

Somborski edukativni centar takođe se bavio ovom temom u okviru projekta INFOrm-obuka za vršnjačke edukatore/ke za sprečavanje govora mržnje na internetu. Prvi modul obuke imao je za cilj osnaživanje mladih za adekvatno korišćenje društvenih mreža i prevenciju govora mržnje i drugih oblika nasilja u virtuelnom svetu. Kao edukator za ovu temu, održala sam trodnevni trening za nove edukatore.

Kako je bilo pogledajte u albumu: INFOrm

i posetite stranicu: INFOrm-bezbedan internet

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s