Stvarno važno za mlade

stvarno_vazno_-_mbFondacija Ana i Vlade Divac po treći put podržaće mlade aktiviste somborskog udruženja za decu i mlade Somborski edukativni centar, ovoga puta sa projektom ‘Ekoblogomanija’. Program ‘Stvarno važno’, osnovala je ova fondacija, s ciljem pokretanja najšire društvene akcije usmerene ka promovisanju pozitivnih ljudskih vrednosti kod mladih i njihovog okruženja.

Prvi projekat koji je Fondacija podržala jeste projekat ‘Podignimo svest za čistiji svet’ u okviru konkursa ‘Stvarno važna promena’. Pored Fondacije Ana i Vlade Divac, projekat su podržali i Balkanski fond za demokratiju i Direkcija za izgradnju grada Sombora. Cilj projekta jeste podizanje svesti mladih o značaju zaštite životne sredine, unapređenje kvaliteta života dece i mladih, poboljšanje uslova za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u prirodi kroz podsticanje omladinskog volonterizma i aktivizma.

U okviru ovog projekta održane su ‘stvarno važne’ radionice u Srednjoj ekonomskoj školi, Srednjoj tehničkoj školi i Srednjoj medicinskoj školi u Somboru. Mladi volonteri/ke Somborskog edukativnog centra širili su ekološku svet i promovisali omladinski volonterizam i aktivizam. Kako je bilo na radionicama pogledajte u albumu: RADIONICE

Nakon radionica sledile su volonterske akcije uređenja igrališta, Mladi SEC-a u subotu 22.06. započeli izgradnju igrališta kod „Papagajke“. Radovima se pridružio i Vukašin Grozdanović, predsednik Krovne organizacije mladih Srbije sa kojim su učesnici akcije prošetali od Ćelavog trga do igrališta podržavajući njegovu akciju „Šetam jer mi je stalo, zar tebi nije ni malo…“. Vukašin je sa mladima iz SEC-a podelio iskustva sa mnogobrojnih sličnih šetnji po Srbiji i ispričao njegove za motive za upuštanje u tu akciju koji su u vezi sa podrškom, podsticanjem i ohrabrivanjem ljudi za pozitivne promene u svojim lokalnim zajednicama, a oni su mu za uzvrat ispričali deo bogate istorije Sombora.  Kako je bilo dok smo akcijali pogledajte u albumu: AKCIJE

Povodom završetka projekta „Podignimo svest za čistiji svet“ u okviru koga su mladi iz Somborskog edukativnog centra pokrenuli inicijativu i obnovili igralište iza Papagajke na Selenči, u nedelju 30. juna priredjen je program za decu- slikanje po betonu, dečija predstava, druženje uz muziku i igranje na novom igralištu.  Kako je bilo na otvaranju pogledajte u albumu: OTVARANJE ‘STVARNO VAŽNOG’ IGRALIŠTA

Na konkursu ‘Znam šta hoću’, podržana je druga ideja mladih SEC-ovaca, projekat ‘Mlad se osnaži, posao potraži’ tj. motivisanje i obuka mladih za aktivno traženje posla putem kreativnog pristupa i metoda neformalnog obrazovanja. Projekat ima za zadatak motivisanje i edukovanje mladih za aktivno traženje posla i promociju volonterizma među mladima kao načina sticanja iskustva i znanja iz oblasti neformalnog obrazovanja.

Cilj projekta je doprinos povećanju zapošljivosti mladih i unapređenje konkurentnosti mladih od 15 do 30 godina u opštini Sombor na tržištu rada putem realizacije različitih oblika neformalnog obrazovanja mladih i razvijanja veština za aktivno traženje posla.

21. avgusta u periodu od 17 do 19h bili smo „u akciji“ u centru grada, te su mladi koji su bili u prolazu mogli da se druže sa nama, podele svoja iskustva na temu (ne)zaposlenosti, a pritom se dobro zabave,  informišu o budućim radionicama u SEC-u, i dobiju po koji poklončić.  Kako je bilo pogledajte:

Sledeće što nas očekuje u okviru ovog projekta jesu radionice u SEC-u, kojih ima 4. Prva radionica održana je u subotu 14.septembra. Tema racionice bila je aktivno tražnje posla puem interneta i bavila se korišćenjem interneta-društvenih mreža, sajtova, blogova prilikom traženja posla, kreativnim idejama za tražnje posla, sajtovima za pretragu radnih mesta itd. sa ciljem da se mladi informišui razmene informacije i iskustva. Kako je bilo na radionici pogledajte u albumu: RADIONICA

Sledeća radionica očekuje nas 28.septembra na temu pisanja cv-ja, motivacionog i propratnog pisma.

Treći projekat koji je podržala ova fondacija, zajedno sa Fondacijom za otvoreno društvo, na konkursu ‘Zdravo internet’ je projekat ‘Ekoblogomanija’, koji podrazumeva motivisanje mladih i podizanje nivoa ekološke svesti o značaju zaštite životne sredine putem interneta.  Projektom ‘EKOblogoMANIJA’  formiraće se internet stranica koja će imati za cilj afirmaciju pravilnog odnosa prema prirodi, njenoj zaštiti i unapređenju.

Kroz razne motivacione poruke, slike,  video materijale, statističke podatke, primere iz prakse u lokalnoj zajednici, ali i šire, popularne tekstove na temu zaštite životne sredine,  reciklaže i drugih načina očuvanja prirode, mladima će moći da se informišu o značajnosti ove teme. Takođe, kroz video snimke, mladi će se upoznati sa kreativnim načinima recikliranja. Putem ovog projekta formiraće se i blog na prethodno navedenu temu.

Ovaj projekat je nastavak već realizovanog projekta: „Podignimo svest za čistiji svet“ koji  kao svoj efekat ima edukovane srednjoškolce na temu zaštite životne sredine i reciklaže. Nastavak ovog projekta i putem  interneta dodatno će motivisati i zainteresovati mlade, kojima bi se ovim putem  tema  o zaštiti životne sredine i reciklaži učinila još bližom I interesantnijom.

Sve u svemu, mladi su spremni da realizuju svoje ideje i menjaju na bolje svoju lokalnu zajednicu, a na svima nama je da im se priključimo i zajedničkim snagama učinimo još veće promene.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s