Zapanjujući svet životinja

Živi svet na planeti je neverovatno bogat vrstama. animalss

Procena broja životinjskih vrsta koje nastanjuju našu planetu, pravi je izazov za naučnike! Tačan broj je nemoguće odrediti, zato što se neke vrste proučavaju više od drugih. Tako su ptice najviše proučavane od strane naučnika, dok su valjkasti crvi za razliku od njih, vrlo malo istraženi, pa samim tim, nama nedovoljno poznati.

Veliki problem za određivanje broja vrsta, predstavljaju i njihova prirodna staništa, odnosno lokacije na kojima vrste žive. To su uglavnom morski organizmi, koji žive na velikim dubinama, organizmi koji žive duboko u zemlji ili su paraziti drugih vrsta. Problem je i veličina, jer što je vrsta manja, teže ju je pronaći i odrediti brojnost.

Ali i pored mnogih poteškoća prilikom određivanja brojnosti, naučnici procenjuju da na našoj planeti ima od 3 – 30 miliona životinjskih vrsta. Ukoliko sve životinje podelimo na dve grupe, beskičmenjake i kičmenjake, 97% čine beskičmenjaci, a samo 3% kičmenjaci. U beskičmenjake ubrajamo sunđere, mekušce, žarnjake, pljosnate, valjkaste, prstenaste crve i zglavkare. U kičmenjake spadaju ptice, sisari, vodozemci, gmizavci i ribe.

Nova neobična vrsta ajkule otkrivena je u istočnoj Indoneziji. Ona je specifična po tome što pomoću peraja i tankih nožica hoda po morskom dnu. Pročitajte: Otkrivena nova vrsta

Još jedna zanimljiva vrsta jeste škamp Odontodactylus latirostris (Mantis shrimp). Zašto je tako zanimljiv i neverovatan pročitajte u članku: Zašto je Mantis škamp moja omiljena životinja

David Attenborough, jedan od najpoznatijih prirodnjaka i poznavalaca životinjskog sveta, u svom dokumentarnom filmu Attenborough’s Arc (Atemborova arka), odabrao je ‚10 životinja koje bi on ‘spasio’ od izumiranja. Izabrao je neverovatna i neobična bića i objasnio zašto su po njemu baš one važne.

Najneobičnije novootkrivene vrste životinja predstavila je i Nacionalna geografija: Nove vrste

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s