Sat za našu planetu u Somboru

Osnovna škola „Nikola Vukićević“ iz Sombora, u subotu 23.marta, podržala je akciju „Sat za našu planetu“. Uključivanje u ovu globalnu akciju imalo je za cilj, ne samo isključivanje svetla na sat vremena, već i menjanje loših navika i razvoj odgovornog ponašanja prema prirodi, kao i da se učenici podstaknu na razmišljanje šta oni čine da bi očuvali svoju planetu.

Kroz izložbu likovnih radova, učenici su na kreativan način prikazali kako oni čuvaju planetu i zašto ju treba čuvati. Autori najboljih radovi bili su nagrađeni. Kao produkt ove akcije, nastala je kutija za plastične čepove, koji će biti ponovo upotrebljeni i na zanimljiv način ulepšati zid naše škole. U 20.30h ugašena je školska rasveta i učenici cu imali priliku da zapale sveću i svi zajedno formiraju broj 60+ kao simbol uštede energije i gašenja svetla na sat vremena ili više. Prikazan je dokumetarni film „Home“ („Dom“) o planeti Zemlji, razgovaralo se o dobrim idejama i praktičnim savetima za uštedu energije kod kuće, sve sa ciljem da se ukaže na značaj očuvanja prirode, čuvanja energije, reciklaže i drugih minimalnih napora koje svako od nas može da učini pojedinačno, a da celokupni efekat bude veliki.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

„Sat za našu planetu“ (Earth Hour) je nastao 2007. godine u Sidneju u organizaciji WWF-Svetskog fonda za prirodu, kao podrška inicijativi protiv klimatskih promena. Pokazavši stav povodom neracionalne potrošnje električne energije i emisije CO2, dva miliona ljudi i više od 2000 kompanija isključilo je svetlo na sat vremena.  U međuvremenu, “Sat za našu planetu” je postao najveća globalna akcija kojoj se ove godine priključilo više stotina miliona ljudi, u preko 7000 gradova u 152 države.

Pogledajte više slika o tome kako je obeležen Sat za našu planetu u Srbiji

A kako je bilo širom sveta, pogledajte video

Još neke novine iz naše škole pročitajte na SAJTU ŠKOLE

Sada posle ove akcije, preostaje nam da sakupljamo čepove i urkasimo zid naše škole jednim divnim mozaikom

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Jedno mišljenje na „Sat za našu planetu u Somboru

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s