Proverite svoje znanje

Uvod u biologiju: Šta proučavaju botanika, zoologija i mikologija? Kako mogu da se steknu znanja o prirodi? Šta se upoznaje posmatranjem i ogledom? Šta je elektronski mikroskop? Šta je biologija?

Osobine živih bića i raznovrsnost živog sveta: Koje su osnovne osobine živih bića? Šta je to razmena materija? Šta je to razmnožavanje? Šta je to ćelija? Šta se nalazi u ćeliji? Šta je ćelijski zid? Ko je prvi video ćeliju? Kako je ćelija dobila ime? Čega zavisi oblik ćelija? Koji su delovi ćelije? Nacrtaj ćeliju i njene delove. Šta je to organizovano jedro? Koje su karakteristike biljne ćelije? Šta je to citoplazma? Koje su osobine hloroplasta? Šta je to jednoćelijski organizam? Ko ima jednoćelijski organizam? Šta je to višećelijski organizam? Šta su tkiva? Šta su organi? Kakve su ćelije koje sprovode vodu? Nabroj neke biljne organe. Šta je to sistem organa? Koliko ima grupa živih bića? Nabroj ih. Koje su odlike virusa? Nabroj osobine bakterije. Kako žive bakterije? Kako se bakterije dele prema obliku? Gde žive aerobi? Kako delimo bakterije prema bojenju ćelijskog zida? Kako se nazivaju jednoćelijski organizmi sa jedrom? Gde žive takvi organizmi? Kakav je značaj bakterija? Ko pripada carstvu protista? Kakva je razlika između bakterija i protista?

Carstvo biljaka: Šta je botanika? Šta je botanička bašta? Kako se biljke hrane? Šta je fotosinteza? Šta je hlorofil? Objasni izraz autotrofan. Kakvi su to heterotrofni organizmi? Šta istražuje fiziologija biljaka? Šta je ekologija?

Građa biljaka: Koje tipove korenovog sistema znaš? Koje biljke imaju vretenast koren? A koje žiličast? Koji su vegetativni organi biljke? Šta čini korenov sistem? Koje biljke imaju drvenasto stablo? A koje zeljasto? Kakve su to jednogodišnje biljke? A višegodišnje? Kakva je uloga stabla? Šta je to pupoljak? Šta su to stoloni? Kako se zove podzemno stablo? Kakva su to izmenjena stabla? Koja je razlika između krtole i rizoma? Navedi biljke sa lukovicama. Koji su delovi lista? Šta je neophodno za život biljke? Koja je osnovna uloga lista? Šta je to lisna nervatura? Šta se odvija u listu? Navedi biljke koje imaju proste listove. Nabroj biljke koje imaju složene listove. Gde se odvija proces fotosinteze?
Životni procesi: Šta sadrži hloroplast? Nacrtaj proces fotosinteze. Kada se odvija fotosinteza? Kako biljke dišu? Šta je transpiracija?

Cvet: Šta obezbeđuje hranu biljci? Koji su delovi cveta? Nacrtaj ih. Šta je to cvetna loža? Koja je uloga čašični listića? Kakvi su to krunični listići? Gde se nalaze prašnici? Gde se nalazi muška polna ćelija? Opiši tučak. Čime je pokrivena površina žiga? Gde se nalaze ženske polne ćelije? Koje cvasti znaš? Kakvi su to dvopolni cvetovi? A jednopolni? Kakve cvetove ima orah? Šta je oprašivanje? Šta je oplođenje? Gde se odvija oplođenje? Nacrtaj šemu oplođenja cveta. Šta je to cvet? Nabroj i opiši delove cveta. Koja je razlika između cveta i cvasti? Po čemu se razlikuju cvetovi koje oprašuju insekti od onih koje oprašuje vetar? Šta su to prašnici? Od čega je izgrađen cvetni omotač?

 

Izvor: Vesela škola-nauči šta želiš

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s