Ko tu koga jede?

U prirodi se organizmi na različite načine hrane. Hrana nam daje energiju za život.

Biljke same sebi proizvode hranu, uz pomoć sunčeve svetlosti, ugljen dioksida i vode u procesu koji se naziva fotosinteza i zato se nazivaju producenti (proizvođači), odnosno autotrofni organizmi.

Životinje koriste gotovu hranu i zato se nazivaju potrošači (konzumetni), odnosno heterotrofni organizmi. Naravno, da bi priroda, odnosno ekosistem mogao pravilno da funkcioniše i opstane, tu su i razlagači (reducenti), u koje spadaju gljive i mikroorganizmi, koji će organsku materiju da razlažu i na taj način obezbede jedan kružni (ciklični) tok u prirodi.

Životinje mogu biti  herbivore (biljojedi) i hrane se biljkama, neke su karnovore (mesojedi) i hrane se drugim životinjama, a neke nisu baš izbirljive i jedu sve, te se zovu omnivore (svaštojedi).

Svi ovi organizmi povezani su putem različitih lanaca ishrane. Lanac ishrane predstavlja niz organizama u kojima je svaki organizam povezan sa  susednim organizmom u vidu karika lanca, a povezanost između njih jeste ishrana.

Da bi vam ova tema bila jasnija, zabavite se putem igrica LANCI ISRANE, zaista su fantastični.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s