No hate speech movement

Uskoro počinje kampanja, ili prostije rečeno, borba protiv govora mržnje na internetu, u koju će kroz nacionalnu kampanju biti uključena i naša država.

NoHateSceechMovement-Young people combiting nate speech online

 

Govor mržnje na Internetu je sve češća pojava čije se posledice prenose u realni svet, a više od 25 odsto učenika u Srbiji doživelo je uznemiravanje telefonom ili preko poruka, pa je potrebno da se svi uključe u borbu za stvaranje bezbednijeg on-lajn okruženja. Kampanja za borbu protiv govora mržnje na Internetu biće zvanično pokrenuta 21. marta, a njen cilj je smanjenje vršnjačkog nasilja u sajber-prostoru i stvaranje bezbednijeg Internet okruženja.  Cilj kampanje je da se na Internetu širi govor ljubavi, tolerancije i uvažavanja kako bi mladi imali tolerantniji život, jer, kako je rekao, kakvi se odnosi postave medju mladima takvo će biti i društvo.(Press online)

-Aktivnosti na evropskom i nacionalnom nivou-

Značajan deo vršnjačkog nasilja na Internetu baziran je na govoru mržnje i diskriminatornim stavovima prema svemu što je različito (nasilje bazirano na nacionalnoj, verskoj, seksualnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti koja pojedinca čini “drugačijim” u očima većine). Stoga je na evropskom nivou od strane Generalnog direktorata za demokratiju Saveta Evrope (a na inicijativu omladinskog sektora i uz punu podršku generalnog sekretara T.Jaglanda) pokrenuta globalna kampanja za borbu protiv govora mržnje na Internetu, čiji je cilj između ostalog smanjenje vršnjačkog nasilja u sajber prostoru i stvaranje bezbednijeg internet okruženja u kome će mladim ljudima biti ponuđena alternativa-ukazaće im se da je Internet pre svega mesto za traženje korisnih informacija poput onih o različitim seminarima, edukativnim programima, stipendijama i sl. Ova kampanja biće jedan od prioriteta omladinskog sektora SE za period 2013-2015. godine i sve zemlje-članice pozvane su da je aktivno sprovode na nacionalnom nivou uz uključivanje svih relevantnih aktera. Do sada je preko 1.000 omladinskih organizacija i veći broj Vlada iz čitave Evrope pokazao interes da se priključi kampanji. (Aleksandra Knežević, savetnik za internacionalnu saradnju pri MOS)

Ideja je da naučimo mlade da koriste dobrobiti Interneta i da budu pažljivi. Dogadjaji iz realnog sveta prelaze u virtuelni pa se vraćaju u realni.

Kampanja ima zvanični logo HATE ME, koji je pokazatelj da smo svi po pitanu nečega možemo biti drugačiji i specifični, jedinstveni, što nije osnova za mržnju, netoleranciju i diskriminaciju.

 

 

Zvanični događaj otvaranja evropske kampanje jeste 22. Marta u Strazburu NoHateSpeech

Brošuru možete preuzeti putem linka BROŠURA

Više informacija možete pronaći na:

ActForHumanRights

NoHateSpeechMovement YouTubeChannel

NoHateSpeech Facebook

HateMeTooSerbia Twitter

 

Početne pripreme za uključivanje naše države u ovu kampanju Saveta Evrope, odvijale su se u decembru na Zlatiboru. Na seminaru (RE)Action,  učesnici su bili stručnjaci iz ove oblasti, pripadnici NGO sektora i Vladinih kancelarija koji se bave pitanjima mladih. Seminar je bio usmeren ka strateškom planiranju nacionalne kampanje za 2013. godinu. Kao rezultat seminara nastao je niz preporuka i smernica za sprovođenje nacionalne kampanje.

Na seminaru sam učestvovala i ja, tako da mogu iz pouzdanih izvora da kažem da će ovo biti jedna veoma velika i uticajna kampanja i svi u nju ulazimo sa velikim očekivanjima!

Advertisements

3 mišljenja na „No hate speech movement

    • Slazem se sa Vama, danas mladi provode previse vremena na internetu, uglavom nekvalitetno i treba se boriti protiv uvreda, mrznaje i diekriminacije na internetu uopste, a posebno na drustvenim mrezama. Pozdrav

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s