I biljke su živa bića…

Na današnjem času radili smo rast, razvoj i pokrete biljaka.

Razgovarali smo o tome koje su odlike živih bića: rađanje, ishrana, rast, razvoj, disanje, reagovanje na uticaje iz spoljašnje sredine, razmnožavanje, starenje, smrt. Neživa priroda ima neke osobine živih bića, ali ne sve (npr. robot, avion i automobil mogu da se kreću, ali ih to ne čini živim bićima)

Biljke takođe mogu da se kreću, ali ne aktivno poput životinja. Za razliku od životinja, biljke nemaju potrebu da se kreću u potrazi za hranom, one same stvaraju hranu u procesu fotosinteze, ne mestu na kome su pričvršćene. Takođe, one ne moraju samostalno da tragaju za partnerom za razmnožavanje, jer im oprašivanje omogućavaju životinje, vetar, voda i dr.

Postavlja se pitanje, zašto se onda biljke pokreću?

Pokreti biljaka, uslovljeni su uticajima iz spoljašnje sredine-svetlost, vlažnost, toplota, sila Zemljine teže, dodir i dr. U zavisnosti od ovih uslova biljke će pokreatit određene delove svoga tela-stablo, listove, cvetove. Pokreti biljaka stučno se nazivaju tropizmi i mogu biti fototropizmi-pokreti koji nastaju pod uticajem svetlosti, gravitropizmi-pokreti uslovljeni silom Zemljine teže, tigmotropozmi-pokreti koji nastaju pod uticajem dodira, hidrotropizmi-pokreti uslovljeni vlažnošću,

Biljka mesožderka po imenu Venerina muholovka (Dionea muscipula) sklopiće svoje listove kada na nju sleti insekt, jer su njeni listovi osteljivi na dodir. Na taj način insekt upada u klopku i biva zarobljen listovima ove biljke.

Stidljiva mimoza (Mimosa pudica) ima listove osteljive na dodir, koji će se skupiti kada ih dodirne čovek ili životinja. Ovo sakupljanje listova ima svoj razlog, jer životinje najčešće ne jedu listove koji su uveli, a listovi ove mimoze kada se saviju, izgledaju upravo ovako, uvelo, i na taj način se štite od životinja.

Cvetovi suncokreta (Helianthus annuus) okreću se prema suncu.

Cvetovi lale, (Tulipa sp.), lokvanja (Nyphaea alba), šafrana (Crocus sp.) i dr. otvaraju se i zatvaraju tokom dana i noći.

Lijane se uvijaju oko drugih biljaka i na taj način dolaze u bolji položaj prema svetlu.

Još neke primere  pokreta biljka možete pogledati putem LINKA

Pokreti biljaka mogu biti pokreti rastenja i privremeni pokreti.

 

https://www.youtube.com/watch?v=9nvAzt9sWIg

 

Poglali smo i jedan divan film o pokretima biljaka koji sam ja nazvala BILJKE U AKCIJI

 

https://www.youtube.com/watch?v=5SDzjctfmAw

 

Tehnika posmatranja pokreta biljaka nazova se Time Laps tehnika pri kojoj se biljka prati i snima tokom dužeg vremenskog perioda, a zatim se snimak ubraza kako bismo mogli da uočimo sve pokete biljaka koje inače ne možemo uočiti.

Zaključili smo da i biljke imaju sve odlike živih bića, iako mi to najčešće na prvi pogled ne možemo uočiti.

Jedno mišljenje na „I biljke su živa bića…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s