Rasejavanje semena i plodova

Prošle nedelje obrađivali smo temu rasejavanja semena i plodova-šta je to, zašto je važno za biljku, ko sve može davrši rasejavanje, kako izgledaju semena i plodovi koji se raznose vetrom, vodom, životinjama, čovekom ili koji sami pucaju (samorasejavanje). Ceo čas bio je propraćen sa velikim brojem primera prirodnog botaničkog materijala: semena i plodovi javora, jasena, breze, maslačka, hrasta, kestena itd…

Učenicima sam pustila dva kratka iserta o rasejavanju kako bi čas bio što slikovitiji i zanimljiviji. Filmovi su im se jako svideli i dosta su iz njih zapamtili, nakon što smo posle filmova razgovarali o tome šta su sve uočili-primere zoohorije, hidrohorije, anemohorije, autohorije.

Rasejavanje semena i plodova predstavlja raznošenje na nove prostore, koji mogu biti više ili manje udaljeni, a za cilj imaju produžetak vrste i zauzimanje novih teritorija. Rasejavanje se stručno naziva horija, a u zavisnosti od toga ko vrši rasejavanje, razlikujemo zoohoriju-rasejavanje životinjama, hidrohoriju-rasejavanje vodom, anemohoriju-rasejavanje vetrom, antropogoriju-rasejavanje čovekom, samorasejavanje-autohorija.

U zavisnosti od tipa rasejavanja, semena i plodovi imaju određene specifičnosti.

Sema koja se raznose vetrom (anemohorija) su sitna, lagana, suva, imaju različite dodatke koji im pomažu da lebde u vazduhu i tako bivaju nošene vazdušnim strujama-vetrom. Kao primer možemo navesti-javor, brezu, jasen, maslačak, vrbu, topolu, lesku.

Semena i plodovi koje raznose životinje (zoohorija) mogu biti lepljiva, sa različitim dodacima u vidu kukica koje se zakače za samu životinju ili mogu biti sočna, lepih boja, mirisa i ukusa i služe životinjama za ishranu. Najznačajnija grupa životinja koja raznosi plodove jesu ptice i glodari. Primeri su različito bobičavo i koštuničavo voće ili semena koju su lepljiva i sa kukicama.

Semena i plodovi koji se raznose vodenim strujama (hidrohorija) su lakša od vode, šuplja, u šupljinama se nalazi vazduh ili ulje kako bi semena plutala po površini vode. Primeri su lotos, vodeni orašak

Biljke kod kojih je prisutno samorasejavanje (autohorija) imaju plodove koju nakon sazrevanja pucaju i samostalno izbacuju semena na veću ili manju udaljenost. Primeri su divlji krasatvac, različite mahune i šaure.

Semena i plodovi koja raznosi čovek  (antropohorija) mogu biti lepljiva ili sa kukicama. Takođe čovek svesno ili nesvesno raznosi različita semena i plodove sa jednog kraja sveta na drugi i koristi ih u ishrani ili kao deokrativne biljke. Tako, npr. iz Amerike potiče krompir,kukuruz, ambrozija, iz Kine ginkgo i dr.

Postavlja se pitanje zašto je važno da biljke proizvode veliki borj semena i plodova i zašto je važno da se ona rasejavaju?

Veliki broj semena/plodova neće imati neki od uslova potrebnih za klijanje i neće se razviti u novu biljku, mnoga semena i plodovi bivaju pojedeni od strane životinja, mnoga semena biće bolesna ili će ih napasti plesnji itd, Dakle, veliki broj semena neće isklijati u novu biljku. Iz tog razloga biljke proizvode jako veliki broj semena/plodova, jer je na taj način veća šansa da će neko seme da preživi, isklija, ostavi potomstvo i nastavi produžetak vrste. Rasejavanje semena i plodova na nove prostore koji su udaljeni od majke biljke važno je jer se na taj način sprečava kompeticija (odnos u prirodu pri kome se dva ili više organizama bori za iste uslove-prostor, hranu, partnera za razmnožavanje). Kada se seme raseje na neku udaljenu površinu, biljka širi svoj areal (prostor na kome raste) i nije sama sebi da tako kažemo neprijatelj, nego i majka biljka i nove biljke mogu da imaju dovoljno prostora i hrane da nastave dalji rast i razvoj.

Jedno mišljenje na „Rasejavanje semena i plodova

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s